Waarom (Pralaya) Yoga?

We kunnen (desgewenst) yoga inzetten als middel om:

  • Een gezond, flexibel en sterk lichaam te krijgen (of te houden).
  • Te ontspannen en verminderen van stress.
  • Het vergroten van je (lichaams)bewustzijn, leren luisteren naar de signalen van je lichaam en je geest.

Yoga is in de meest fundamentele zin een ritueel dat we uitvoeren om onszelf te helpen om gegrond te blijven in ons bewustzijn. Het is een moment om met ons lichaam te communiceren (uit je hoofd te gaan), en met alles wat onze geest binnenkomt – herinneringen, emoties, gedachten, gevoelens doelen en ambities.

Pralaya Yoga combineert hedendaagse wetenschappelijke inzichten met traditionele yogatechnieken om klachten te verminderen en je weer gezond en energiek te voelen.
Deze yogavorm is ontwikkeld door Robert Boustany en is gericht op het ontwikkelen van functionele kracht en spierbalans. Een effectieve manier om je flexibiliteit te vergroten, de levensduur van je gewrichten te verlengen en blessures te voorkomen en/of te verhelpen. Pralaya yoga is gericht op het uitlijnen van de wervelkolom en de gewrichten waardoor je lichaam weer in balans komt.

Door de oefeningen werk je aan het opbouwen en in stand houden van de juiste lichaamshouding, wat resulteert in een krachtiger en leniger lichaam, een sterke en ontspannen rug, een evenwichtige verdeling van de druk ovDoor de oefeningen werk je aan het opbouwen en in stand houden van de juiste lichaamshouding, wat resulteert in een krachtiger en leniger lichaam, een sterke en ontspannen rug, een evenwichtige verdeling van de druk over de gewrichten en meer energie.

Twee spiergroepen die beide aan een andere kant van een gewricht zitten en een tegengestelde werking hebben (buigen en strekken), zijn zogenaamde antagonisten. Bij pijn of blessure is een gewricht vaak uit balans, wat betekent dat de spierspanning van de spiergroepen aan beide zijden van het gewricht in onbalans is.

Bij onze dagelijkse moderne levensstijl bewegen we vaak eenzijdig en meestal onvoldoende maar zelfs bij intensief sporten  worden vaak specifieke spieren disproportioneel belast waardoor uiteindelijk een onbalans ontstaat. Met Pralaya Yoga train je de zwakste spiergroepen en tegelijk creëer je lengte in de antagonisten van deze spieren, waardoor de balans in je gewrichten en daardoor  je lichaamshouding wordt hersteld.

Scroll to Top